Terveydenhuollon Robin Hood

Robin Hood otti rikkailta ja antoi köyhille. Olen Unesta-klinikallani toiminut lääkärinä ja tutkijana vähän kuin Robin Hood. Toki en ole varastanut rikkailta vaan yhteistyössä varakkaiden lääkeyritysten ja potilaitteni kanssa tutkinut uusien markkinoille aiottujen lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta. Potilaat on voitu lääkeyritysten laskuun tutkia tarkasti ja myös hoitaa ilmaiseksi uusilla lääkkeillä jo ennen kuin ne virallisesti tulevat markkinoille. Uusia lääkkeitä tutkittaessa lääkärillä on huomattavasti suurempi vastuu, kuin kirjoitettaessa jo markkinoilla olevia lääkkeitä. Potilaan sopivuus tutkimukseen on kartoitettava erittäin huolellisesti. Potilaan raportoimat hoitovasteet ja haittaoireet on kuunneltava herkällä korvalla ja kirjattava yksityiskohtaisesti. Lääkkeestä saatavat hyödyt ja haitat on punnittava huolellisesti ja arvioitava, onko potilaan turvallista jatkaa tutkimuksessa.

Lääketutkimusjakson jälkeen lääkärillä on huomattavasti paremmat eväät auttaa potilasta myös muilla tavoin. Kun lääkkeen vaikutusmekanismi tunnetaan, potilaan hoitovaste lääkkeelle auttaa tutkijalääkäriä usein ymmärtämään, missä eri potilailla yksilöllinen vika piilee. Erityisen hyödyllistä on vastaanotolla kartoittaa potilaan aikaisemmin kokemat haittavaikutukset, jotka ovat pakottaneet potilaan lopettamaan hoidon tai lääkityksen. Tällaisia ovat potilaille usein määrätyt lääkkeet kuten masennus-, psykoosi-, uni- tai kipulääkkeet. Viagra opetti, että lääkkeellä voi olla myös ”haittavaikutus”, joka voi johtaa lääkkeen uuden käyttöinnovaation jäljille. Nämä innovaatiot voi hyvässä lykyssä onnistua myymään takaisin lääkeyritykselle.

Miksi Google tarjoaa ilmaisen hakukoneen ja monet sähköiset palvelut ilmaiseksi? Siksi, että Google voi rahastaa muita tahoja (rikkaita) tiedoilla, jotka se kerää tarjoamiensa ilmaisten palvelujen kautta. Lääkärin vastaanotolla tätä periaatetta voidaan sovellettaa niin, että potilaat hoidetaan ilmaiseksi ja heidän hoidossaan karttunut tieto ja innovaatio myydään lääkeyrityksille tai terveydenhuollon apuväleineitä kehittäville firmoille. Myös harvinaista sairautta potevalle potilaalle hänen sairautensa voi olla myös mahdollisuus.

Lääkekustannukset ovat huomattava kulu potilaan ja veronmaksajan pussista. Potilas kannattaa siis tutkia huolella ja ennen kaikkea avoimin silmin ja kerkin korvin. Tarpeettomien lääkehoitojen karsiminen varsinkin vanhuksilla tuottaa terveyttä potilaalle ja säästöä yhteiskunnalle. Tutkijalääkärille jokainen potilas voi olla se mielenkiintoinen tapaus, joka johtaa uuden oivalluksen, jopa innovaation jäljille. Silloin ei tarvitse laskuttaa köyhää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *