Kroonisen väsymysoireyhtymän biolääketieteelliseen tutkimukseen panostettava

Suomalainen terveydenhuolto toimii tehokkaasti silloin, kun sairaudesta on käypä hoito -suositus. Muussa tapauksessa voit jäädä kokonaan terveydenhuollon ja sosiaaliturvan ulkopuolelle. Krooninen väsymysoireyhtymä, fibromyalgia, krooniset kiputilat, ympäristöyliherkkyys, homepakolaisuus ja aivovammojen jälkitilat ovat sairauksia, joihin ei Suomessa tällä hetkellä kannata sairastua.

Julkinen terveydenhuolto perustaa näiden potilaiden hoitostrategiansa mielikuvituksellisiin teorioihin ja uskomushoitoihin, joihin ei saada vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Potilas kärsii sairaudesta, jolle ei löydy lääketieteellistä selitystä. ”Potilaan tulee parantaa itse itsensä.” Koululääketieteellisen ajattelun mukaan ”potilas voi parantua, jos hän haluaa parantua”.

En enää voi auttaa näitä potilaita lääkärinä. Haluan ajaa huonosti tunnetuista sairauksista kärsivien potilaitteni asiaa eduskunnassa. Sairauden psykososiaalinen teoriamalli on tullut tiensä päähän. Se ei enää pysty selittämään sairauden syntyä eikä sen avulla ole mahdollista löytää vaikuttavaa hoitoa. Näiden sairauksien biolääketieteellinen tutkimus on tällä hetkellä maailmalla intensiivistä. Suomen tulee olla mukana tässä kehityksessä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *